16.12.2025 23:29:39
Rusya'nın mandalina ithalatında Türkiye, rakipsiz bir şekilde birinci sırada yer alıyor. Rusya Tarım Bankası (Rosselhozbank) verilerine göre, Türkiye'den yapılan mandalina ithalatı 300 bin tonu aşarak, Rus pazarındaki en büyük paya sahip.
Türkiye'nin Rakipsiz Konumu ve Özel Çeşitler
Türkiye, Rusya'ya sadece yüksek miktarda değil, aynı zamanda benzersiz ve özel mandalina çeşitleri de tedarik ediyor. Rosselhozbank yetkililerinin RIA Novosti'ye yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'den ithal edilen İzmir ve Taşır mandalinaları Rus tüketicileri arasında oldukça popüler. Ayrıca, Türkiye, iri taneli Nadorcott mandalina çeşidinin de Rusya'daki ana tedarikçisi konumunda.
Rusya, bu yıl mandalina ithalatını dünya genelinde 20 farklı ülkeden gerçekleştirdi. Türkiye'yi, yaklaşık 100'er bin tonluk ihracatla Mısır, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti takip ediyor. Fas ise klementin ve hibrit mandalina türlerinde istikrarlı bir tedarikçi olarak öne çıkıyor.