30.01.2026 02:35:07
Peru Rekabet ve Fikri Mülkiyet Koruma Enstitüsü (INDECOPI), Çin’den ithal edilen ve birim ağırlığı 23 kilogramın altında olan paslanmaz çelik evyeler için beş yıl süreyle kesin antidamping vergisi uygulanmasına karar vermiştir.
Soruşturma, yerli üretici Manufactura de Metales y Aluminio Record S.A. tarafından yapılan başvuru üzerine başlatılmıştır. INDECOPI tarafından yürütülen inceleme sonucunda, Temmuz 2023 – Haziran 2024 döneminde Çin menşeli evyelerin normal piyasa değerinin altında fiyatlarla ihraç edildiği ve %52,6 oranında damping marjı oluştuğu tespit edilmiştir.
Rapora göre, söz konusu ürünler yerli üretime kıyasla %80’e varan daha düşük fiyatlarla piyasaya girmiş olup, bu durum yerli sanayinin üretim, satış, istihdam ve kârlılık göstergelerinde olumsuz etkiler yaratmıştır.
Vergi yalnızca Çin menşeli ve 23 kilogramdan hafif paslanmaz çelik evyeleri kapsamakta, eşit veya daha ağır ürünler uygulama kapsamı dışında bırakılmaktadır.